Så skyddar du dig mot kortbedrägerier [5 Tips från Re:memercard]
marcus@cashoo.se
Varje vecka går det att läsa om nya kreditkortsbedrägerier. Därför är det viktigare än någonsin att ligga steget före bedragarna. Entercard, som ger ut flera kreditkort, tipsar om hur du ska göra.
Se upp för kreditkortsbedragare
Det är i inlägget ”Se upp för kreditkortsbedragare!” som Re:embercard skriver om hur bedragarna använder alltmer förfinande metoder för att komma åt dina kortuppgifter och tömma ditt kreditkort.
Framförallt har man märkt ett specifikt tillvägagångssätt, där en engelsktalande person ringer och påstår sig vara från Microsofts kundsupport:
”Personen talar engelska och påstår att din dator är utsatt för virus och meddelar att om en uppdatering inte görs omedelbart så kommer du att riskera att förlora all data på hårddisken. Uppdateringen kostar 1 000 kronor.”
Källa: Re:membercard | Länk
Detta har bedrägerierna gemensamt
Därutöver finns det förstås massor av andra bedrägerivarianter. Men en sak har de alla gemensamt. De utnyttjar det faktum att vi är naiva och godtrogna.
Ofta påstår de sig representera välkända varumärken, såsom Google, Facebook och Microsoft. Företaget som vi ska känna oss trygga med. Men som naturligtvis aldrig skulle ringa och be om vårt kreditkortsnummer över telefon.
Tips för att skydda dig
För att skydda dig mot kreditkortsbedrägerier ger Re:membercard följande tips:
- Uppge aldrig ditt kreditkortsnummer, pin-kod eller lösenord om det inte är du själv som tagit initiativ till kontakten med företaget
- Ställ dig frågan om det är troligt att ett stort IT-företag ringer runt och erbjuder sina kunder support? Vid minsta osäkerhet, be om personens namn och be om att få ringa tillbaka
- Gå till källan. När du använder tjänster från Microsoft, Paypal eller Apple, gå direkt till deras hemsida
- Kontrollera webbadresserna när du beställer eller köper en produkt på nätet. Är det en https-adress? Https ger en ökad säkerhet och du kan enklare kontrollera avsändaren
- Om du får ett e-postmeddelande med stavfel, udda ordföljd eller felaktigt ordval finns det oftast anledning till att bli misstänksam. Detsamma gäller för avsändarens e-postadress. Det kan vara ett tecken på bedrägeri
Källa: Re:membercard | Länk
Tips för att skydda dig vid kortbetalning på nätet
För dig som ofta handlar på nätet har jämförelsesajten Compricer följande riktlinjer när du betalar med kort:
- Gör endast köp på butiker du känner tycker känns trovärdiga.
- Undersök hur butiken i fråga hanterar dina uppgifter och hur de förhindrar att de hamnar hos tredje part. Lämna inte ut ditt kortnummer ifall du inte litar på butiken till 100 procent.
- Läs igenom villkoren för kortbetalning och se till att butiken ifråga använder säkra förbindelser vid korttransaktioner. Börjar webadressen på https://, istället för sedvanliga http://, så är sidan säker. Kolla även efter en hänglåssymbol i något av sidan nedre hörn.
- Spara kvittot på datorn eller skriv ut det när du avslutat ditt kortköp.
Källa: Compricer | Länk
Vår grundtips vad gäller hantering av kreditkort är att alltid dubbelkolla påstådda uppgifter. Framförallt när någon okänd kontakter dig och vill ha tillgång till ditt kreditkort.
Inga seriösa företag kommer att ringa och be om dina kreditkortsuppgifter. Och skulle de göra det: be att få ringa upp efter att du kollat upp deras identitet.
Se även:
- Jämför Kreditkort: Läs mer här
- Omdöme Re:membercard Flex | Klicka här
- Omdöme Re:membercard More | Klicka här
- Omdöme Re:membercard Kreditkort | Klicka här
- Jämför pengar | Cashoo.se