Collector Bank kartlägger de 5 vanligaste missförstånden om kreditkort

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Är du tveksam till att skaffa kreditkort? Collector Bank, som ger ut kreditkorten Collector Easyliving och Collector Easycard, har tittat närmare på de 5 vanligaste orsakerna till varför vi tvekar.

Det är i artikeln ”5 Missförstånd om kreditkort” som Collector reder ut de vanligaste orsakerna till missuppfattningar inför att skaffa kreditkort.

Vanliga invändningar är att kreditkort upplevs som mer osäkra än bankkort och har hög ränta.

Men också de potentiellt kan försätta ägaren i en skuldfälla.(Sistnämnda har sannolikt ett populärt program på TV3 en del att göra med.)

Så här står det i punkt 4 och 5:

4. Kreditkort har höga räntor

”Eftersom krediten på ditt kort fungerar som ett litet lån måste du betala ränta när du använder den, precis som på ett bolån eller privatlån. Räntan på kreditkortet är högre än på ett större lån – ju mer du lånar, desto lägre ränta – men om du har ett Collector Easyliving och betalar din faktura inom 56 dagar så tillkommer ingen ränta alls. Räntekostnaden kommer först när du väntar med att betala eller väljer att delbetala.”

5. Man försätter sig i en skuldfälla och förlorar kontrollen över sin ekonomi

Ett vanligt argument för att avstå från kreditkort är att man inte vill ”handla för pengar som man inte har”. Det är ett sunt resonemang som man definitivt bör hålla fast vid. Däremot behöver det inte tala emot att man använder ett kreditkort. Se istället kreditkortet som en extra buffert för depositionsavgifter och oväntade utgifter och som tillåter dig att investera i bra erbjudanden även sent i månaden.

Källa: Collector Bank | Länk

Naturligtvis ska du inte ta lån och krediter lättvindigt. Men att kreditkort automatiskt leder till en skuldfälla är inte sant. Faktum är att skuldsättningsgraden på kreditkort är relativt liten i Sverige.

Kreditkort står för 0.6% av svenska hushållens skulder

Enligt en undersökning som Riksbanken utförde bestod svenska hushållens skulder till 95% av bolån och 0,6% av kreditkortsskulder. 4,3% var ”andra typer av skulder” (sannolikt privatlån.)

De totala skulderna i datamaterialet uppgick i juli 2013 till 2 257 miljarder kronor. Denna lånevolym bestod 95 procent av bolån, 0,6 procent av kreditkortsskulder och 4,3 procent av andra typer av skulder.

Källa: Riksbanken.se | Länk (pdf)

Med andra ord kunde 99.4% av alla som tecknar kreditkort sköta sin kort utan problem. Så att prata om en ”skuldfälla” är starkt överdrivet.

Ofta räntefritt i 45-60 dagar

Viktigast är förstås att du betalar din kredit i tid och inte använder mer utrymme än din ekonomi klarar att återbetala.

De flesta kreditkort har mellan 45-60 dagars räntefri kredit. Därutöver är räntan ganska hög – i alla fall om du jämför med privatlån.

Tumregeln som vi pekade på i artikeln 4 viktiga saker att tänka på innan du skaffar kreditkort är en bra riktlinje:

Tanken med ett kreditkort är ungefär detsamma som med ett smålån – det vill säga fungera som ett extra kapitaltillskott när behovet uppstår. En bra tumregel är att du inte ska utnyttja mer kredit än du kan återbetala nästa månad.
Källa: Cashoo.se/kreditkort | Länk

Behandla det som ett bankkort & använd förmånerna

Förövrigt finns det inget som hindrar dig från att teckna ett kreditkort och sedan behandla det ungefär som ett bankkort. Det vill säga att du sätter in pengar på kortkontot och bara handlar för dessa, inte mer.

Bra att ha som extrabuffert

På så vis har du kortet som ett extra reserv ifall det skulle uppstå en tillfällig lucka i ekonomi. Och så kan du dra nytta av de andra förmånerna, såsom bonus och cashback, extra reseförsäkringar, rabatter och mycket annat.

Se även: