4 Viktiga saker
när du skaffar kreditkort
när du skaffar kreditkort
4 Viktiga saker
när du skaffar kreditkort
1. Jämför och hitta rätt kort för din livsstil
Ibland får vi frågan vilket som är ”det bästa kreditkortet”. Det tråkiga, men enda sanna svaret, är att det beror på din livsstil.
Om du exempelvis älskar att resa ska du satsa på ett kreditkort där du kan samla bonus till extraresor och upplevelser. Eller som kanske är laddat med flertalet användbara extraförsäkringar som gör det lite enklare och tryggare att resa.
Då hittar du sannolikt det bästa resekortet.
Hur får du ut störst värde?
Om du älskar mat ska du naturligtvis leta bland de kreditkort vars förmåner är kopplade till bonus på matinköp eller restaurangupplevelser. Om du älskar shopping ska du teckna ett shoppingkort där du kan få ut ett så stort värde som möjlighet av detta intresse. Och så vidare.
Poängen är att först och främst bestämma vad du vill ha ut av ditt kort. Och därefter jämföra och leta fram det bästa alternativet.
Du kan läsa mer om det bästa matkortet här och bästa bensinkortet här. Vill du få koll på alla kreditkort kan du jämföra här.
2. Kredit = en extrabuffert
Tanken med ett kreditkort är ungefär detsamma som med ett smålån – det vill säga fungera som ett extra kapitaltillskott när behovet uppstår. En bra tumregel är att du inte ska utnyttja mer kredit än du kan återbetala nästa månad.
Givetvis finns det undantag. Exempelvis om du vill köpa något större och delbetala under en längre tid. Men den generella regeln bör vara att kreditkortet ska fungera som en ”backup” om du behöver extramarginaler i vardagsekonomin. Ska du göra större inköp brukar det alltid vara mer förmånligt att exempelvis ta ett privatlån.
3. Ha koll på krediträntan
Så länge du betalar tillbaka kreditsaldot inom gränsen för de räntefria dagarna så är krediten alltid avgiftsfri. Men om du väljer en längre återbetalningsperiod är det viktigt att du har koll på räntekostnaden.
Krediträntan på ett kort är oftast relativt hög. I alla fall i jämförelse med ett vanligt lån. Väljer du att delbetala krediter under längre perioder är det lätt att räntekostnaderna skenar iväg. Ha alltid koll på denna kostnad, och ta med den i beräkning när du jämför olika kreditkort.
4. Skaffa inte för många
H ur många kreditkort är för många? Det går förstås inte att sätta en siffra på. Men fler kreditkort kan påverka din kreditbedömning negativt. Och det blir förstås också svårare att hålla reda på krediter, räntenivåer och avgifter ju fler kort du skaffar dig.
Försök att hitta en bra balans där du kan maximera dina förmåner, samtidigt som du har stenkoll på räntor och avgifter.