5 Saker du måste veta om att spara pengar

Av Marcus L.
marcus@cashoo.se

Här följer 5 omistliga tips för dig som vill komma igång och spara pengar. Tipsen gäller oavsett om du bara vill spara ihop ett rejält fuck off kapital, bli ekonomiskt oberoende eller bara tycker det är gött att se pengar växa.

1. Lägg inte alla ägg i samma korg

Det här är sannolikt det enskilt viktigaste tipsat att ta till sig. Att sprida sina risker när du sparar pengar.

Om du exempelvis väljer att lägga alla pengar på Rysslandsfonder, så står och faller ditt sparande med att det går bra för Rysslands företag.

Visst, uppsidan är lockande. Om det går bra, så blir det mycket pengar. Samtidigt är en sådan investering detsamma som att spela med dina pengar.

Och om du spelar är sannolikheten stor att du förlorar. Ofta betydligt större än att vinna.

Så vill du ha en mer säker och stabil avkastning över tid, ska du diversifiera ditt sparande. Diversifiera är ett svårt ord för att säga att det är bra att spara i olika tillgångar.

Rent konkret innebär det att du bygger ett sparande i olika slags fonder, aktier och tillgångar.

Ett enkelt sätt att komma igång med detta på exempelvis Avanza är att använda deras Avanza Auto.

Jan Bolmeson, som tagit fram en slags ”allvädersportfölj” för sparande, argumenterar ofta för hur viktigt det är att inte satsa alla sparpengar på ett kort.

Den genomsnittlige investeraren bör således inte lägga alla sina ägg i en enda korg. Det gäller oavsett hur stor din portfölj är, om den är 1.000 kr, 100.000 kr eller flera miljoner. Där finns inget enkelt svar eller lösning som kommer tjäna pengar åt en. Där finns ingen perfekt investering eller portfölj – trots att media, banker och andra rådgivare försöker sälja in det.

Jag påstår att diversifiering är den enda ”gratis-lunchen” som finns i investeringsbranschen. En bra diversifiering hjälper dig nämligen att minimera dina förluster. Den är dessutom tillgänglig för alla. Problemet är nämligen att den genomsnittlige investeraren konstant inte ens lyckas att nå upp till den genomsnittliga avkastningen för den valda investeringen.

Källa: Länk | Rikatillsammans.se

2. Det finns inget ”perfekt” sparande

Ett gammalt kinesiskt ordspråk säger att den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan. Men att den näst bästa tiden är just nu.

Har du ännu inte kommit igång med ditt sparande kan det vara ett bra citat att ta avstamp ifrån.

En viktig del av sparandet är att komma igång. Att inte fastna i teorier och jakten på den perfekta sparportföljen.

”Det är viktigt att komma igång då det är tiden, avkastningen och låga avgifter som är det viktiga: inte hur mycket du sparar! Det viktigaste är att komma igång så kommer du kanske vilja/kunna öka på sparandet efter en tid.”

Källa: blog.framtidsfeministen.se | Länk

Det ”perfekta” sparande finns nämligen inte. Länder, företag, aktier, fonder, trender, konjunkturer, – hur en spartillgång kommer utveckla sig är beroende av massor av olika faktorer som ibland beter sig logiskt, ibland inte.

Vilket är en annan viktig anledning till att läsa punkt 1 igen – och sprida dina risker.

3. Spara det du kan avvara

När jag började att spara tyckte jag det var jättekul. Jag läste på en massa, och började fantisera om att så snabbt som möjligt bli ekonomiskt oberoende och kunna leva på mitt sparkapital.

Det innebar bland annat att jag smällde in alla pengar jag fick över på mitt ISK-konto varje månad.

Efter ett tag insåg jag att det inte var en hållbar strategi. Den ekonomiska vardagen är ju fylld av överraskningar. En del av dessa innebär ett akut behov av kontanter.

Jag insåg därför att skulle mitt sparande vara genomförbart på lite längre sikt, så behövde en viss del av mitt sparande vara kontanter. Så att jag slapp sälja fonder och aktier varje gång bilen krånglade.

4. Tiden är din vän

Tiden är din bästa vän när det kommer till sparande och avkastning.

Ingen kan med säkerhet förutspå börsens utveckling idag eller nästa vecka. Men historien har lärt oss en sak. Att över tid går börsen upp. Snittet på Stockholmsbörsen har de senaste hundra åren legat på en uppgång om 7-8%.

Stockholmsbörsens utveckling sedan 1970

Därför är det viktigt att du sparar med en relativt lång tidshorisont. Ska du spara i aktier och fonder gäller minst 5-10 år. Har du en mindre tidshorisont än så, är det bättre att spara på ett sparkonto med bra ränta.

”Sätt mål för ditt sparande i aktier och aktiefonder – var långsiktig. Historiskt sett har aktier och aktiefonder gett en genomsnittlig totalavkastning på omkring sju procent per år. På kort sikt kan aktiers och aktiefonders värde fluktuera kraftigt. Aktier och aktiefonder är därför en långsiktig sparform.”

Källa: Aktiespararna.se | Länk

5. Gör smarta val i vardagsekonomin (som att använda rätt kreditkort)

Över tid blir några extra hundralappar i sparande varje månad stora pengar. Att se över din vardagsekonomi och göra smartare val kan innebära att du kan spara mer utan att behöva påverka din inkomst.

Om du använder kreditkort kan det vara en god idé att undersöka om ditt kreditkort är optimalt för din ekonomi.

Personligen önskade jag att jag visste om att det finns kort som gav upp till 1% cash-back för många år sedan. En procent låter kanske lite, men över många år blir det faktiskt mycket pengar.

Tipset här är att välja ett kreditkort som passar din personlighet och ekonomi. Så att du får mer pengar över (till sparande exempelvis) varje månad.

Du kan jämföra kreditkort på den här sidan: cashoo.se/kreditkort

Se även: