Så tar du lån med medsökande och får lägre ränta!
martina@cashoo.se
Funderar du på att ta ett lån med medsökande? I det här inlägget tittar vi närmare på varför det kan vara bra att ha en medsökande – och vad du bör tänka på.
Varför kräver banken en medsökande?
Lån med en medsökande ger banken en stor extra säkerhet. Denna ”riskreducering” kan vara helt avgörande för om banken beviljar lånet eller inte. Men den påverkar också räntenivån på lånet.
Överlag tittar banken på följande två faktorer när de beviljar eller avslår lån:
- Risknivån på lånet: här tittar banken bland annat på din betalningshistorik, hur många andra lån du redan tagit osv.
- Din betalningsförmåga: här tittar banken på dina inkomster, såsom din lön, din anställningsform, vilka utgifter du har osv.
Om banken anser att någon av dessa två faktorer inte håller måttet för att du ska få låna pengar – ja, då kan de ändå bevilja lånet om du har en medsökande.
Ett par vanliga situationer när du kan behöva en medsökande för ditt lån:
- Du behöver samla lån och vill få lägre ränta
Att ha en medsökande på ditt lån kan vara ett enkelt sätt att få bättre ränta och villkor på dina på lån. Ett vanligt scenario är om du vill samla lån via en låneförmedling (läs mer här om låneförmedlare) och på så vis sänka räntan. - Du har fått avslag på din låneansökan
Att du inte får låna pengar innebär att banken bedömt att risknivån på lånet är för hög eller att din betalningsförmåga inte är tillräcklig. Eller en kombination av båda dessa.I detta fall kan du kontakta banken och höra om du kan få lånet beviljat tillsammans med en medsökande.
- Du vill låna mycket pengar
Naturligtvis är ”mycket” ett relativt begrepp. Poängen här är att du exempelvis kan ta lånet själv upp till en viss summa. Men inte har tillräcklig ekonomisk solvens för den summan du behöver.Du kanske vill låna 500 000 kr. Men banken anser att du bara har ekonomisk täckning för 400 000 kr. För att få låna de där sista 100 000 kr så behöver du en medsökande.
Kan en medsökande vara negativt?
Ja, absolut. Den medsökande kommer ju att undgå samma kreditbedömning som den huvudsökande.
Så om den medsökande har dålig ekonomi, betalningsanmärkningar, kanske till och med ett skuldsaldo hos Kronofogden, kommer den medsökande sannolikt att påverka kreditbedömningen negativ.
Om jag blivit tillfrågad att vara medsökande – vad ska jag tänka på?
Det viktigaste är att du har klart för dig att du är lika ansvarig för att lånet betalas som den huvudsökande. Juridiskt sett.
Så om den huvudsökande av någon anledning inte betalar lånet, så kommer banken att kräva dig på pengarna.
- Banken gör en kreditupplysning och kreditbedömning på dig
- Du har ett delat ansvar för lånet
- Du har ett fullt solidariskt betalningsansvar för 100% av lånet. Banken kan alltså kräva dig på hela lånet, om den huvudsökande inte betalar.
Hur gör man med ränteavdraget i deklarationen?
Grunden är att du enbart kan göra avdrag för räntor som du själv betalat.
Det enklaste är därför att be banken fördela räntan enbart på den som ska betala lånet varje månad.
Detta innebär alltså att den som är medsökande inte kan göra något ränteavdrag. Men det är väl också rimligast att den som betalar lånet, ska få göra hela avdraget.
Om ni glömt denna fördelning går det även att göra den i själva deklarationen. Skatteverket kommer först att fördela ränteavdraget 50/50.
Den som inte ska ha ränteavdraget får sedan styrka detta i deklarationen, och den som ska ha ränteavdraget får begära det. Svårare än så är det inte.
Så här skriver Skatteverket om avdrag för räntor.
”Du får göra avdrag för de räntor som du betalat under inkomståret. Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift på den ränta som du betalat under året. Har du fått kontrolluppgift är detta förtryckt i din inkomstdeklaration. Det är bara för räntor på lån som du själv varit personligen betalningsansvarig för som du kan göra avdrag. Om du begär avdrag för ränta som du inte har fått kontrolluppgift på, ska du lämna uppgift om långivarens namn i inkomstdeklarationen.”
Källa: Skatteverket.se | Länk
Se även:
- Cashoo.se – Jämför pengar.
- Jämför alla snabblån & smslån: Läs mer här
- Lån med betalningsanmärkningar: Läs mer här
- Lån utan UC: Läs mer här
- Samla lån: Läs mer här