Få koll på Sveriges bästa kontokrediter i mobilen (utan UC)
marcus@cashoo.se
Kreditkort i mobilen är inte ett virtuellt kreditkort i din telefon. Däremot så kan du få krediter att hantera via din mobil. Och fylla på ditt bankkonto med pengar när du behöver. Detta kallas för kontokredit. Här får du koll på de bästa alternativen på den svenska marknaden 2018.
Våra 5 bästa kreditföretag (här ansöker du utan UC)
1. Everydayplus
Med Everydayplus kontokredit kan du välja att överföra så lite som 200 kr per gång. Och du betalar bara ränta på summan du överfört. Kreditbeloppet är tillgängligt månad efter månad, så länge du sköter dina betalningar. Som ett kreditkort i mobilen helt enkelt.
- Min & maxbelopp: 200-20 000 kr
- Räntefritt: 20 dagar
- Kredit med betalningsanmärkning?: Ja
- Återbetalningstid: Flexibelt
- Kredit utan UC: Ja
Info om krediten:
15% ränta under de första 10 dagarna. Därefter 20 dagar räntefritt. Behöver du delbetala krediten tillkommer en ränta på 5 %. Uttagen görs enkelt till ditt konto via sms. Du har även tillgång till ”Mina sidor” där du kan se aktuellt kreditsaldo, göra eventuella ändringar i kreditgräns mm.
2. Vivus.se
Hos Vivus kan du ta ut en kredit på upp till 20 000 kr och återbetala i din egen takt. Ditt återbetalade saldo kan du alltid ta ut igen, utan avgifter. På så vis erbjuder även Vivus ett slags kreditkort i mobilen för allt ifrån småbelopp på ett par hundra upp till 20 000 kr. Är du ny kund så är dessutom din första kredit på upp till 6 000 kr helt räntefri första 30 dagarna.
- Min & maxbelopp: 200-20 000 kr
- Räntefritt: 30 dagar
- Kredit med betalningsanmärkning?: Ja
- Återbetalningstid: Flexibelt
- Kredit utan UC: Ja
Info om krediten:
Som ny kund är krediter upp till 6000 kr helt avgiftsfria (räntefria på riktigt) om du återbetalar hela kreditbeloppet inom 30 dagar. Därefter faktureras en månadsränta på 18%.
3. Risicum
Kontokredit kallas hos Risicum för kreditlån och fungerar på samma sätt som ett kreditkort. Med undantag av att krediten förs in på ett vanligt bankkonto. Du kan betala hela krediten direkt men har också möjlighet att återbetala den periodvis.
- Min & maxbelopp: 1000-20 000 kr
- Räntefritt: 30 dagar
- Kredit med betalningsanmärkning?: Nej
- Återbetalningstid: Flexibelt
- Kredit utan UC: Ja
Info om krediten:
Du kan låna upp till 10 000 kronor när du ansöker om ett nytt kreditkonto hos Risicum (om du är återkommande kund kan du få högre kredit). Du kan sedan välja att betala av minst 10% av krediten varje månad eller hela beloppet. Minsta belopp att återbetala är 500 kr.
4. Ferratum Bank
Kreditlånen har en flexibel återbetalningstid, men du måste minst betala 10% av lånebeloppet varje månad. För nya kunder är kreditlånet räntefritt de första 30 dagarna och du kan max få 20 000 kr i månadskredit. Du kan få kontokredit hos Ferratum trots att du har betalningsanmärkningar.
- Min & maxbelopp: 1000-20 000 kr
- Räntefritt: 30 dagar
- Kredit med betalningsanmärkning?: Ja
- Återbetalningstid: Flexibelt
- Kredit utan UC: Ja
Info om krediten:
Det spelar ingen roll vilket kreditbelopp du plockar ut, här får du alltid en månadsränta på 7.45 % för det belopp du använt. På så vis är det här ett väldigt enkelt kreditlån. Du kan få kredit trots att du har betalningsanmärkningar, men då ställer Ferratum lite högre krav på din nuvarande ekonomiska status.
5. Credway
Credway erbjuder en löpande kontokredit med flexibel återbetalning till riktigt förmånlig ränta. Faktum är att Credway garanterar bästa räntan på smålån och krediter av det här slaget. Credway har däremot inga räntefria perioder och accepterar inte betalningsanmärkningar.
- Min & maxbelopp: 1000-30 000 kr
- Räntefritt? Nej
- Kredit med betalningsanmärkning?: Nej
- Återbetalningstid: Flexibelt
- Kredit utan UC: Ja
Info om krediten:
Lägsta belopp att betala varje månad är 250 kr för krediter upp till 5000 kr. Över 5000 så är minsta summan du måste betala 500 kr. Minsta uttagsbelopp är 500 kr.
Syftet med kreditlån & kontokredit
Poängen med kontokrediter är detsamma som för ett kreditkort. Med en kontokredit har du alltid tillgång till en extra buffert i ekonomin och kan snabbt föra in pengar på ditt bankkonto, utan att behöva genomgå någon låneprocess.
Visserligen är det ingen som frågar vad du kommer göra med pengarna som du tar ut från kreditkontot. Det bestämmer du. Men grundtanken är att kunna täcka tillfälliga glapp i ekonomin snabbt, utan krångel.
Fördelar & nackdelar
Fördelen med kontokredit jämfört med att ta ett vanligt snabblån är att räntan ofta är betydligt bättre.
Visserligen är det snabblåneföretag som erbjuder kontokredit utan UC. Men det innebär inte att räntan är detsamma som för de vanliga sms-lånen.
En annan fördel är att du alltid har en buffert tillgänglig. På så vis behöver du inte gå igenom en låneprocess varje gång du behöver en extra tusenlapp eller två.
Det är också mindre krångligt än att ta ett privatlån. Nackdelen jämfört ett privatlån är att krediträntan ofta är dyrare.
Men å andra sidan kan du ta ut bara precis det belopp du behöver när du använder kontokrediten. Det är ju inte möjligt när du ansöker om privatlån.
På många sätt kan man säga att denna form av kreditkort i mobilen har skapat en bra mix av fördelarna med sms-lån, privatlån och kreditkort, och gjort det lättare för alla att ha en lagom stor buffert tillgänglig snabbt.
Så funkar det att ansöka om kontokredit
1. Du börjar med att lämna din ansökan om kreditkonto på nätet.
2. I din ansökan fyller du i grundläggande personuppgifter och uppgifter om din ekonomi.
3. Därefter signerar du ansökningen någon form av med e-legitimation, Bank-ID eller Mobilt Bank-ID.
4. Ofta får du besked inom några timmar om din ansökan beviljats.
5. Ibland kan du få din ansökan beviljad, fast till ett lägre kreditbelopp än du ville ha.
6. Om du ansökan blir godkänd kommer din kredit att vara tillgänglig direkt via din mobil.
7. Det innebär att du nu med några knapptryckningar kan sätta in pengar direkt på ditt bankkonto – när du vill.
Så funkar återbetalningen av kontokredit
Exakt hur återbetalningen funkar är olika mellan olika kreditföretag. Vanligtvis fungerar faktureringen och återbetalningen på samma sätt som för ett kreditkort.
Detta innebär att alla kontokrediter som du tagit ut under en viss period, vanligen en månad, faktureras därefter och ska återbetalas inom 30 dagar.
De flesta kreditföretag erbjuder även möjligheten att delbetala fakturan. Då tillkommer en extraränta som läggs på delbetalningsbeloppet.
Så här skriver exempelvis Everday+ om sina återbetalningsrutiner:
”Du får en faktura månaden efter att du gjort uttag från din kredit. Om du t.ex. gör uttag i Januari så kommer fakturan i Februari. Du betalar då antingen hela fakturabeloppet, eller delbetalar den med minst 1/5 av det totala beloppet. Vid delbetalning tillkommer en månadsränta på 5% av det återstående beloppet, denna tillkommer på nästa månadsfaktura då räntan debiteras i efterhand.”
Källa: Everydayplusse | Länk
App som kontrollerar saldot på ditt kreditkort
Ibland förknippas uttrycket ”kreditkort i mobilen” med att det numera är möjligt att kolla kortsaldot via en app.
Via appen kan du se alla transaktioner på kortet, men även göra olika inställningar för kortet.
Såsom att öppna upp eller stänga det för näthandel. Eller spärra det. Kort sagt: göra det mesta som har med kortets olika egenskaper och säkerhetsinställningar att göra.
OBS! Säkra din mobiltelefon innan du börjar handla
Appar har inneburit att du kan använda kreditkortet på ett smidigare sätt. Men tänk på hur du hanterar din mobil innan du kopplar den till informationen om ditt kreditkort och banksaldo.
Grundläggande är att du väljer en säker app – som har verifierats av flertalet användare. Undvika också att tappa bort den mobil.
Detta är lättare sagt än gjort förstås. Men faktum är att borttappade eller stulna mobiltelefoner är det vanligaste hoten för mobilanvändare.
Telefoner stjäls inte bara för att de har ett stort andrahandsvärde. Utan också för att de innehåller värdefull information som till exempel login till bankkonto och så kreditkortsinformation.
Borttappade eller stulna enheter är ett av de vanligaste mobila hoten.
Källa: Pcforalla.idg.se | Länk
7 Vanliga frågor om kreditkort i mobilen / kontokredit
1. Vad innebär kontokredit utan UC?
Det innebär att när kreditbolagen gör kreditupplysningen i samband med din kreditansökan, så använder de inte Upplysningscentralen (UC) som upplysningskälla. De flesta företag som erbjuder kontokredit utan UC använder antingen Bisnode eller Creditsafe.
2. Kan jag ta ut pengar när jag vill med kontokredit?
Nja, du kan normalt ta ut pengarna under kreditbolagets öppettider. Hos Everydayplus innebär detta exempelvis att du kan föra över pengar på vardagar mellan 9-20 och helger mellan 10-16.
Det enda du behöver göra är att logga in på ditt Everydayplus-konto och med ett par enkla knapptryckningar utföra transaktionen.
3. Hur mycket kontokredit kan jag bli beviljad?
Hur mycket du blir beviljad beror på din kreditvärdighet. Ju högre kreditsumma du vill ha beviljad, desto större krav ställs på din inkomst.
Generellt ställs mindre krav på ekonomiska status när du söker kontokredit utan UC, dvs hos ”snabblåneföretag” såsom Everyday+, Vivus och Ferratum.
Detta för att dessa företag beviljar kontokredit till mindre summor. Här kan du exempelvis bara för över några hundralappar, vid behov.
Räkna med att du kan ansöka om en tillgänglig kredit mellan 500 – 30 000 kr utan UC.
4. Varför heter det kreditkort i mobilen?
Sannolikt eftersom funktionaliteten med en kontokredit tillgänglig i mobilen påminner väldigt mycket om ett fysiskt kreditkort. Precis som ett vanligt kreditkort är denna kredit en extra buffert att ta till vid behov. Och du behöver bara använda precis så mycket pengar som krävs för det aktuella inköpet eller transaktionen.
5. Går det att ändra kreditgräns när man vill?
Nja, inte direkt. Däremot så kan kreditföretaget utöka din max-kredit om du sköter dina betalningar och ditt konto som du ska. Om din ekonomiska situation har förbättrats sedan du ansökte om krediten kan du även göra en ny ansökan.
6. Går det att delbetala uttagna krediter?
Ja, det brukar vara möjligt att delbetala krediter som du inte har möjlighet att betala på en gång. Rådet är dock att undvika det så långt det går.
Framförallt då räntan brukar vara hög på sådana delbetalningar. Så försök att bara använda den form av krediter för att täcka tillfälliga, små glapp i ekonomin. Summor du kan återbetala inom en månad eller två.
Behöver du större lån är det bättre att ta ett privatlån med lägre ränta.
7. Kan jag betala med mobilen (android)?
Det beror på vad som menas med att betala med mobilen. Med kontokredit kan du ju föra över pengar till vilket bankkonto du vill och betala direkt från detta konto. Det finns heller inget som hindrar att du har Swish kopplat till detta bankkonto – och på så vis kan använda denna app för att göra dina betalningar. Funkar både med Andriod och Mac.
Se även:
- Cashoo.se – Jämför pengar.
- Jämför snabblån: Klicka här
- Jämför kreditkort: Klicka här
- Lån utan UC: Klicka här
- Kreditupplysning Bisnode: Klicka här
- Kreditupplysning Creditsafe: Klicka här