0. Innebörd och syfte
1. Konsumentkreditlagen är ett viktigt verktyg
2. Uttolkar och skapar praxis för god kreditgivningssed
3. Kontakt konsumentverket
Vad gör egentligen Konsumentverket?
Konsumentverket har i uppdrag av regeringen att hålla koll på ”dagens och framtidens konsumentvardag för att alla ska kunna handla medvetet”.
Ett stort uppdrag som i princip gäller alla områden där privatpersoner konsumerar varor och tjänster.
Konsumentverket beskriver själva sina mål i tre ord: stärka, stävja och stödja.
- Stärker konsumenternas ställning genom att förmedla kunskap och bevaka marknaden.
- Arbetar för att stävja felaktigt agerande på marknaden genom aktiv tillsyn, effektiva branschkontakter, marknadskontroller samt information till konsumenter och företag.
- Stödjer konsumenter, konsumentvägledare och budget- och skuldrådgivare med information och service.
Konsumentkreditlagen är ett viktigt verktyg
Detta uppdrag inbegriper också allt som har med konsumentkrediter att göra. Det vill säga vilka rättigheter och skyldigheter du har som konsument när du tar lån eller kommer överens om krediter i samband med köp av varor och tjänster.
I första hand arbetar konsumentverket förebyggande genom att slå fast vilka regler som gäller i den så kallade konsumentkreditlagen.
Men konsumentverket agerar också aktivt i olika ärenden. Det innebär att du alltid kan vända dig direkt till konsumentverket för att få hjälp eller rådgivning i ett specifikt ärende. Idag finns ett särskild avdelning för sådana frågor som heter Hallå Konsument.
Uttolkar och skapar praxis för god kreditgivningssed
I konsumentkreditlagen står det att alla kreditbolag ska agera enligt god kreditgivningssed. Vilket bland annat innebär att det finns särskilda regler för hur man marknadsför sina lån, vad man måste göra innan ett lån får ingås, såsom kreditprövning, bland annat.
Det är ingen hemlighet att konsumentverket många gånger varit kritiska till kreditbolag som erbjuder snabblån. 2007 stämde Konsumentombudsmannen ett kreditbolag som var alltför otydliga med sina lånevillkor. Kreditbolaget fick böta 750 000 kr.
Därefter infördes flera nya regler och riktlinjer för snabblån, alla med syfte att stärka konsumentens rättigheter. Bland annat infördes en 14-dagars ångerrätt på snabblån samt att kreditbolagen alltid måste uppge den effektiva räntan på sina lån.
Lagändringarna har bland annat lett till att färre personer nu hamnar hos Kronofogden som följd av snabblån och privatlån.
Kontakt konsumentverket
Konsumentverket/KO
www.konsumentverket.se
Tele: 0771-42 33 00
Hallå Konsument
www.hallakonsument.se
Tele: 0771-525 525